Residential

Riverside South Residential Complex, New York, New York

Comprising in 1.52 million square feet of residential space, the four buildings at Riverside South are the most significant urban planning and residential development for New York City in recent years. The site for the design of the project was formerly an abandoned railway yard on the Hudson River which adjoins with the West Side Highway. Governed by a distinct set of guidelines, these controls are required for the zoning of the site and its relative concerns to size, massing, height, setbacks, and materials. The Riverside South Planning Board administers the guidelines and governs the more detailed issues such as detailing, window openings, specific materials, and entrances.

The first commissioned building, featured in the image to the left, consists of 486,000 gross square feet including rental units from studios to luxury three bedrooms. In addition, twenty percent of these 515 apartments will provide subsidized housing for tenants qualifying for such assistance. All four buildings have a three-story limestone base which contains retail footage on the ground floor. Masonry towers rise above the bases in varying heights, from eighteen to forty stories. Each of the buildings will have different architectural features, especially the tops and bases, while maintaining a consistent use of materials. The intent is to create a tower grouping with scale and mass similar to the residential towers of Central Park West. Together these buildings will provide an important urban grouping and a waterfront park for all city residents.

 

Habitable Sculpture, New York, New York

Philip Johnson originally referred to this design for a residential building as, “the triumph of the double hung”, a reference to the liberal use of traditional double hung windows throughout the building. In fact, the early impetus for the concept was a catalog of sculpture by John Chamberlain, which suggested an interesting collision of vertical forms. From that initial idea Philip Johnson Alan Ritchie Architects then examined the local structures at this western gateway to New York’s SoHo, a mix of 19th-century buildings and selected certain elements, such as brick and vernacular windows to use in the firm’s design. What resulted was a 21st century response to the problem of how to work new architecture into an older context. The design begins simply at its base and builds its Cubist appearance by the slight tilting of the vertical sections of the building. Herbert Muschamp, architecture critic of The New York Times has described the proposed building as a, “gem”.

Client: Place Vendome Realty Inc.
Associate Architect: H. Thomas H. O’Hara Architects

 

The Metropolitan Tower – 181 East 90th Street, New York, New York

PJAR’s goal was to create a beacon of quality, dignity and refinement in an area of the city that was ready to become one of Manhattan’s most desirable neighborhoods. The tower cantilevers over two adjoining properties at the building’s base by 19′-6″ to the west and 16′-6″ to the north, overhanging older low-rise structures, giving it a wing-like quality. This was the most technically challenging aspect of the project. A floor’s worth of structure was required to sustain the weight of the cantilever. One of the lead engineers described the building as “an architectural angel of brick, glass and steel rising above the Upper East Side. The design is a modernist 32 story luxury condominiums with horizontal banding of the long, warm, sand-colored Norman brick, white metal slab covers and bronzed glass, enhanced by the curved corners that add a touch of voluptuousness to the building form, and recall Wright’s Johnson & Johnson Wax tower. The curved-corner motif is expressed throughout the building, in the entrance canopy, lobby window wall and door frames, the elevator cabs, mechanical louvers, and even the custom-designed kitchen cabinets.

The entrance lobby is finished with mosaic tile on the ceiling, green marble on the floor, and silk panels on the walls. The custom-designed elevators and elevator lobbies and the mail room are finished with walnut. Tremendous attention was devoted to detailing the lobby and the highest quality of materials were used throughout. A custom carpet was designed by PJAR for the common areas in the apartment-level floors.

Private-Residence01[1]

Private Residence, New York, New York

Two penthouse apartments were combined into one duplex apartment with sweeping 360 degree views of New York City. Scope of the project included extensive general construction, interior design and landscaping work.

Project done in collaboration with Ritchie-Hurtado Design Inc.

 

morningside-1[1]

Morningside House Nursing Home – 5th Floor Renovation, Bronx, New York

In 2010, Aging in America commissioned Philip Johnson / Alan Ritchie Architects to renovate the top floor of their nursing home in the Bronx, New York. Morningside House Nursing Home consists of a pair of symmetrical five story buildings that were designed by Philip Johnson in the early 1970s. The fifth floor was previously used as the dementia floor and was converted to the homeward-bound rehabilitation floor. This floor serves as a last step in preparing patients before they are released to their own homes.

Several patient rooms in the central area were removed to allow daylight to penetrate into the main corridor through the rehabilitation suite. The nurse’s station and the medical services areas were also repositioned to give the space an open feel. All 23 of the remaining resident rooms were completely renovated with new flooring, window treatments, cabinetry, lighting, beds, furniture and technological updates. The dining room was also completely renovated with the ceiling being raised near the outer perimeter windows to give the room a more spacious feel.

Buck Ski House (unbuilt), Telluride, Colorado

This house designed for the hills of Colorado is comprised of three main components: The lap-pool house, the main house, and the fully-serviced master suite which can serve as a guest house, and which is reached by crossing a footbridge over the creek that divides the site. The main house is composed of a series of cylinders of varying sizes, the largest of which contains an internal stair. The other cylinders serve as chimneys and storage closets. The cylinders are tied together by the straight exterior walls, which abut the cylinders at different angles. The windows at the upper level of the main house are round and irregular, expressing the plan of the cylindrical walls.

The living areas of the main house face views to the south, as do the Jacuzzi and barbecue pit which are carved out of the hill. Bedrooms face the creek.

Area: 6,500 sq. ft.

Oasis House (unbuilt), Israel

Growing out of the design for Johnson’s own visitor pavilion (Da Monsta), the firm has done several projects that employ the unusual geometry seen in this project. The fascination for warping, sculpting and twisting has been taken to a new level here. Multiple pavilions of varying sizes create an overall ensemble. Johnson has described this as a “village” in the desert. This is most apt since the site is a desert landscape in Israel.

This approach to creating a substantial home — breaking down rooms into individual pavilions — is consistent with Johnson’s own approach at the Glass House. The architects want to create not only architecture, but a form of urbanism or landscape. The relationship among the constituent parts is as much of interest as are the individual structures.

The pavilions will be directed toward a central reflecting pool, which will enhance the feeling of an oasis. In addition to bedrooms, living space and other gathering areas, a separate synagogue will be included as well as tennis courts and a pool.

Trump International Hotel and tower New York, New York

The prominence of this building at the corner of Central Park and adjacent to Columbus Circle called for an elegant and distinctive design. The exterior of the building is clad in bronzed glass trimmed with stainless steel accents to emphasize the building’s verticality and sharpen the numerous corners of the new façade.

Formerly an office tower for Gulf and Western, the building’s structure required considerable upgrading to reduce sway during periods of high winds, both because residential tolerance for building movement is much less than for offices, and because construction of new towers nearby had created more adverse wind loading conditions.

The building incorporates a 166 room hotel, an equal number of luxury condominium units and a four star restaurant adjacent to Central Park.

Client: GE Investment Management, The Galbreath Company, The Trump Organization
Completion Date: 1996
Area: 672,000 sq. ft.
Associate Architect: CK Architects

The Lotus Club at Daytona Beach, South Daytona, Florida

The Lotus Club is a 372 unit, one million square foot development located in Daytona, Florida. The Lotus Club was strategically sited with easy access to the beach and the airport as well as the Daytona International Speedway. The complex will also provide a marina with boat slips for residents as well as the local public. The modern design is based on a simple yet very unique super-grid. The 3 building phases create an embracing gesture around a 61,000 square foot landscaped plaza. A curving bench with planters and foliage wraps around the perimeter of the plaza. The focal point of the outdoor space is a 30 foot tall waterfall along the Halifax River. Through careful planning, all of the 372 units are able to have a view of the water. There are also a large number of duplexes in the unit mix, which will be a unique draw in the Florida condominium market. Working with the Orlando Architecture firm of GLE Associates, the design process is currently heading into the Construction Document Phase.

 

The Stevens Hotel, Washington, D.C.

The Stevens Hotel project in Washington, D.C. is a sensitive historic renovation of an existing school building integrated with the construction of a contemporary 15 story hotel tower. The vision for this project is to create an elegant boutique hotel with the Morgan Hotel Group that will showcase the seamless integration of a revitalized Stevens Elementary School in the Foggy Bottom District. Hotel amenities will include a richly-decorated, upscale restaurant with lounge bar, a world-class spa / fitness center and banquet / meeting facilities. The Stevens School will be reactivated by adding dining options on the ground level and newly designed green space to add to the pedestrian activity along the street.

 

5east44st-1[1]

Number 5, New York, New York

Number 5 is a mixed-use residential and commercial tower located in midtown Manhattan. The site is only twenty-seven feet wide, but by breaking the building’s width into 3′-0″ bays, all interior walls and exterior detailing is designed to respect this simple module. The 6 story base has retail on the lower two floors and four levels of one bedroom units. Above the base, an additional fourteen more residential floors were added, giving the final building a height of more than 236 feet at its tallest point.

There are a total of 20 apartments: 3 studios, 3 one-bedroom, 13 full floor two-bedroom apartments and one two-story penthouse with internal staircase. Numerous apartments on the front of the building have private terraces / balconies. The state of the art kitchens by Bulthaup, and the bathrooms in the apartments were developed by Ritchie Hurtado Design and follow the modern concept and aesthetics of the building itself.

Project done in collaboration with Ritchie-Hurtado Design Inc.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Urban Glass House, New York, New York

The early impetus for the concept was a catalog of sculpture by John Chamberlain, which suggested an interesting collision of vertical forms. From that initial idea Philip Johnson Alan Ritchie Architects then examined the local structures at this western gateway to New York’s SoHo, a mix of 19th-century buildings and selected certain elements, such as brick and vernacular windows to use in the firm’s design. What resulted was a 21st century response to the problem of how to work new architecture into an older context.

After several stages of transition, what was to be Philip Johnson’s last residential commission developed into a 12-story glass condominium building whose glass walls encased 40 luxury apartments. Johnson, along with partner Alan Ritchie, allowed the name Urban Glass House to be used, implying a commitment to the same standards of excellence and rigorous attention to detail as Johnson’s world-famous New Canaan masterpiece.

Renwick%20Street-condo1[1]

22 Renwick Street, New York, New York

No.22 Renwick is a 12-story new construction condominium offering a boutique selection of two-bedroom residences and full-floor penthouses. The apartments feature warm, delicate, and modern interiors, with custom kitchen and bath was designed in association with Modern Arc that contrasts beautifully with the tiled terra cotta facade. Floor-to-ceiling windows allow for plenty of light to shine through over 4-inch wide plank walnut floors. A windowed kitchen features Bamboo and glass cabinetry with stone countertops and top-of-the-line appliances. An en-suite master bath showcases mosaic glass accent tile on bath and shower walls and linen patterned porcelain tile walls and floor. Renwick Street, just one block long, offers both discretion and privacy within the exciting residential enclave often lauded as the frontier destination of the downtown avant-garde. The building also has a resident shared roof deck and a small entry lobby with Japanese influenced accents.

Project done in collaboration with Ritchie-Hurtado Design Inc.